Bora digital

Ne vpletajte se v razprave o pogojih plinskega svetilnika

Iskanje #gaslighting na Instagramu prinese več kot 600.000 rezultatov, kar poudarja razširjenost tega pojava.

Vprašanje je, zakaj ljudje svetijo na plin? Pri tem vedenju gre vedno za pridobivanje moči in nadzora nad drugo osebo. Najbolj očiten motivator je manipuliranje z drugim. Če nekdo podvomi o lastni resničnosti, lahko pridobi nadzor nad svojo tarčo.

Drugi motivator je negotovost. Prižigalci plina se lahko počutijo negotove glede svojih sposobnosti ali dosežkov in uporabljajo to žaljivo taktiko, da se počutijo večvrednega. V to vedenje se vključijo tudi zaradi želje, da bi se izognili odgovornosti za svoja dejanja ali da bi odvrnili pozornost od lastnih pomanjkljivosti.

Gaslighting proti ustrahovanju

Obstaja razlika med plinskim osvetljevanjem in ustrahovanjem, čeprav se lahko včasih prekrivata.

Ustrahovanje je ponavljajoč se vzorec agresije proti žrtvi, ki se ne more braniti, medtem ko je osvetljevanje s plinom taktika čustvene manipulacije, pri kateri nasilnež povzroči, da žrtev dvomi o lastni resničnosti. Medtem ko ustrahovanje lahko vključuje čustveno zlorabo, ga pogosto spremlja fizična ali verbalna agresija.

Gaslighting je v prvi vrsti osredotočen na čustveno manipulacijo in nadzor, včasih pa se lahko pojavi v kombinaciji z ustrahovanjem, pri čemer zlorabljalec uporablja plinsko osvetljevanje za nadaljnji nadzor in manipuliranje svoje žrtve.

Taktika osvetljevanja s plinom

Sram in krivda sta zelo močni čustvi, ki ju je mogoče uporabiti kot taktiko pri osvetljevanju plina. Prižigalci plina lahko uporabijo sram, da svoje žrtve počutijo kot neuporabne, z žalitvami ali kritikami, da bi razbili njihovo samospoštovanje. Lahko tudi uporabijo občutek krivde, da manipulirajo s svojimi žrtvami, da naredijo, kar hočejo, zaradi česar se počutijo odgovorne za storilčeva dejanja ali čustva.

Uporaba sramu in krivde je lahko še posebej zahrbtna, saj se lahko žrtev počuti, kot da je kriva za plinsko vedenje in ne prepozna manipulacije. Sčasoma lahko žrtev ponotranji te občutke sramu in krivde, kar vodi do zmanjšanega občutka lastne vrednosti in povečane odvisnosti od napadalca.

Gaslighting v različnih nastavitvah

Gaslighting se lahko pojavi v različnih okoljih, vključno z odnosi med starši in otroki, na delovnem mestu in v šolah. Starš ali skrbnik, ki svojega otroka izžareva, uporablja manipulacijo in prevaro, da nad njim prevladuje in ga nadzoruje, kar pogosto povzroči, da se otrok počuti zmedenega in polnega dvoma vase. To je lahko še bolj škodljivo v situacijah, ko je otrok zanemarjen. Gaslighting s strani staršev lahko povzroči dolgoročno čustveno in psihološko škodo, vključno z anksioznostjo, depresijo in pomanjkanjem lastne vrednosti.

Na delovnem mestu plinska razsvetljava običajno vključuje dinamiko moči med nadzornikom ali vodjo in članom osebja. Prižigalec plina lahko uporabi taktike, kot je zamolčanje informacij ali omalovaževanje dela ali zamisli svojega zaposlenega, kar povzroči zmedo in dvom v njihove sposobnosti.

V šolah lahko pride do plinskega osvetljevanja v obliki učiteljev, ki zavračajo učenčeva čustva, kar lahko škodi njihovemu duševnemu zdravju in akademskemu uspehu.

Znaki plinske svetlobe

Gaslighting je lahko težko prepoznati, saj pogosto vključuje subtilna, zahrbtna vedenja, ki so zasnovana tako, da tarči odvzamejo občutek za resničnost. Tukaj je nekaj običajnih tehnik osvetljevanja s plinom, ki se jih morate zavedati:

Tehnika Vpliv
Zmanjševanje ali omalovaževanje čustev ali izkušenj žrtve Zaradi tega se žrtev počuti, kot da so njihove skrbi nepomembne.
Obtoževanje žrtve Nasiljevalec povzroči, da se žrtev počuti odgovorno za njegovo vedenje ali čustva.
Zadrževanje pozornosti, naklonjenosti ali finančne podpore To omogoča storilcu, da manipulira z žrtvijo.
Banaliziranje ali omalovaževanje skrbi ali izkušenj žrtve To pomeni, da se žrtev počuti, kot da pretirava ali je preveč občutljiva.
Obtoževanje žrtve Nasiljevalec bo žrtev pogosto obtožil, da počne stvari, ki jih dejansko počne, zaradi česar se bo žrtev počutila zmedeno in obrambno.
Zanikanje občutkov, izkušenj ali spominov To spodkopava žrtev zaupanje in dvomi vase.

Ali kdo poskuša prižgati plin? Načini za obvladovanje

Če doživljate čustveno manipulacijo nekoga, ki vas skuša prisiliti, da dvomite o lastni resničnosti, je tukaj nekaj koristnih strategij, ki jih lahko uporabite za spopadanje s tem škodljivim vedenjem.

  • Uprite se prevzemanju krivde. Ne prevzemajte odgovornosti za vedenje plinskih svetilnikov, tudi če trdijo, da ste jih izzvali. Pomembno je, da plinski vžigalnik odgovarja za svoje vedenje in mu ne dovolite, da krivdo prevali na vas.
  • Ne žrtvujte potreb. Ne zanemarjajte svojih potreb in čustev, da bi pomirili nasilnika. Njihova želja po nadzoru je nenasitna, zato je pomembno, da daste prednost svojemu dobremu počutju.
  • Nikoli se ne spuščajte v prepire. Ne vpletajte se v razprave o pogojih plinskega svetilnika. Prepiri o “izmišljenih” dejstvih vam bodo le pobrali energijo, zato je bolje, da se sprostite in se osredotočite na svoje potrebe.
  • Dajte prednost varnosti. Postavite svojo varnost na prvo mesto in zaupajte svoji intuiciji. Če menite, da ste v nevarnosti, zapustite situacijo in poiščite pomoč.
  • Pridobite čustveno podporo. Poskrbite, da boste dosegli ljubljene. Pogovor o vaših izkušnjah bo pomagal potrditi vaše občutke in resničnost ter je lahko pomemben del procesa zdravljenja.
  • Vodite dnevnik. Zapisovanje vaših izkušenj in čustev vam lahko pomaga potrditi lastno resničnost in zagotovi dokaze o vedenju osvetljevanja s plinom.
  • Postavite meje. Postavite jasne meje in se jih držite. To lahko vključuje omejitev stikov ali popolno prekinitev odnosa.
  • Vadite samooskrbo. Poskrbite za svoje fizično, čustveno in mentalno zdravje. To lahko vključuje vadbo, meditacijo ali katero koli prakso samooskrbe, ki vam ustreza.
  • Poiščite strokovno pomoč. Priporočljivo je, da poiščete strokovno pomoč pri terapevtu, ki je specializiran za okrevanje po travmah in zlorabah.

Gaslighting je lahko uničujoča izkušnja, ki jo je treba premagati, vendar vedno ne pozabite, da sta svoboda in zdravljenje možna. Če prepoznate znake in se postavite zase, se lahko osvobodite kroga čustvene zlorabe in ponovno prevzamete nadzor nad svojim življenjem. S časom in trudom lahko zgradite zdrave odnose, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju in zaupanju, ter živite izpolnjujoče življenje brez bolečin zlorabe.

Namesto da bi leteli v Evropo ali se odpeljali do svoje najljubše plaže, se lahko preprosto potopite vase tako, da brskate po aplikacijah družbenih medijev, kot sta TikTok ali Instagram. Te poglobljene izkušnje – imenovane »teleprezenca«, so povezane z zapleti duševnega zdravja, kot sta anksioznost in depresija, po novih ugotovitvah, objavljenih v Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Raziskava je preučevala izkušnje »toka«, povezane s socialnimi mediji. Izraz »tok« je v sedemdesetih letih 20. stoletja prvotno uporabil psiholog Mihaly Csikszentmihalyi za opis duševnega stanja, ki se zgodi, ko je oseba popolnoma zatopljena v določeno dejavnost. Pri uporabi družabnih medijev se lahko zgodi pretočna izkušnja, ko se uporabniki potopijo v vsebino, ki si jo ogledujejo med pomikanjem po svojem viru.

»Moji raziskovalni interesi vključujejo razmerje med uporabo pametnega telefona in družbenih medijev ter psihološkim blagostanjem,« pravi James A. Roberts , avtor študije in profesor trženja Bena H. Williamsa na poslovni šoli Hankamer na univerzi Baylor.

»Glede na ta zanimanja zelo dobro poznam različne razpoložljive aplikacije družbenih medijev. Moje osebne izkušnje s TikTokom kažejo, da je potencialno zelo zasvojljiv. Priljubljenost Instagrama v številnih starostnih skupinah (zlasti najstniki in mladi odrasli) in njegove nedavne povezave z motnjami hranjenja pri najstnikih so pritegnile mojo pozornost nanj.«

V raziskavi je sodelovalo 195 uporabnikov Instagrama in 225 uporabnikov TikToka iz Združenih držav, starih najmanj 18 let, da bi izmerili čas, ki ga porabijo za aplikacijo družbenih medijev. Za merjenje njihovih pretočnih izkušenj je študijska skupina uporabila vprašalnik Facebook Flow in ga nadomestila s TikTok ali Instagram.

Vprašalnik je vsakega posameznika vprašal o petih vidikih: osredotočena pozornost, užitek, radovednost, teleprisotnost in časovno izkrivljanje. Vsi udeleženci so bili tudi pozvani, da zabeležijo svoje simptome v zvezi z zasvojenostjo s socialnimi mediji, anksioznostjo, depresijo in strahom pred zamudo (FOMO).

V skladu z diagnostičnimi standardi je bilo 24 % uporabnikov TikTok in 28 % uporabnikov Instagrama razvrščenih kot odvisni, glede na študijo. Izkazalo se je, da ima teleprisotnost najmočnejšo povezavo z zasvojenostjo s socialnimi mediji, sanjarjenjem, FOMO, anksioznostjo in depresijo med podlestvicami toka.

Če primerjamo uporabnike TikTok z uporabniki Instagrama, so uporabniki TikTok poročali o višjih stopnjah celotnega pretoka in višjih stopnjah zadovoljstva ter časovnem popačenju. Udeleženci z visoko stopnjo teleprisotnosti se strinjajo s komentarji, kot sta »Med uporabo Tiktoka/Instagrama je svet, ki ga ustvarijo spletna mesta, ki jih obiščem, zame bolj resničen kot resnični svet« in »Ob uporabi Tiktoka/Instagrama pogosto pozabim kje sem in kaj se trenutno dogaja okoli mene.”

Roberts pravi: »Še vedno so potrebne raziskave, ki si prizadevajo bolje razumeti, zakaj ljudje uporabljajo določen družbeni medij. Razlogov je veliko in verjetno različno vplivajo na počutje uporabnika. Ugotovljeno je bilo tudi, kako nekdo uporablja družbene medije (aktivno ali pasivno), kar spodbuja uporabniško izkušnjo.«

Ker študija ni preučevala, kako posamezniki uporabljajo aplikacije družbenih medijev na različne načine, vključno s pasivno in aktivno uporabo, ima študija morda nekatere omejitve. Prejšnje študije kažejo, da lahko pasivna uporaba družbenih medijev, kot je »pomikanje obsojenih«, škoduje psihološkemu počutju. Vendar pa tudi druge študije kažejo, da bi lahko aktivna uporaba, kot je vključevanje v socialno interakcijo, izboljšala dobro počutje.

Raziskovalna skupina zaključuje: »Mislim, da so lahko družbeni mediji, kot je pred skoraj 170 leti napovedal Thoreau o izumih človeštva, ‘so le izboljšana sredstva za neizboljšan cilj …’ Ti družbeni mediji lahko nudijo pobeg od vsakdanjih skrbi, čeprav neoptimalna strategija obvladovanja.”

Nova študija kaže, da bolj ko mladi preverjajo vire svojih družbenih medijev, bolj postanejo preobčutljivi na povratne informacije vrstnikov.

Contents

Categories