Bora digital

A problémák továbbra is fennállnak az anyaméhben kannabisznak kitett gyerekeknél

A felmérés adatai azt mutatják, hogy 2019-ben 3,3 millió 12–17 éves és 12,0 millió 18–25 éves fiatal felnőtt számolt be marihuána használatáról 2019-ben. A felmérés óta azonban tíz állam legalizálta az anyagot, ami egyre jobban hozzáférhetőbbé teheti a fiatalok számára. .

A jelentések azt sugallják, hogy a kannabisz terhesség alatti használata összefüggésbe hozható a szorongással, depresszióval és más mentális egészségi állapotokkal a gyermekeknél, és a marihuána károsabb lehet a tüdőre, mint a cigaretta. De kevés tanulmány foglalkozott a kannabiszhasználat hosszú távú hatásaival, különösen akkor, ha az emberek fiatalon kezdik el használni a kábítószert.

A Toxicology Sciences folyóiratban megjelent új tanulmány kimutatta, hogy a tetrahidrokannabinollal (THC) – a kannabisz elsődleges pszichoaktív vegyületével – való korai expozíció közel 50%-kal csökkentette a petefészek tüszőit és az érett tojásokat egerekben.

A tanulmány elvégzéséhez a Kaliforniai Egyetem (Irvine) kutatói THC-t fecskendeztek fiatal egerekbe két hétig. Amikor a tudósok megvizsgálták a rágcsáló petefészkeit négy héttel az utolsó adag után, azt találták, hogy a THC 50%-kal csökkentette a petefészek primordiális tüszőinek szintjét. Az őstüszők kritikusak a termékenység szempontjából; a petefészkek nem pótolják őket, ha elpusztulnak.

A kutatócsoport emellett kannabinoid receptorokat – 1-es típusú (CB1R) és 2-es típusú (CB2R) – is talált a petefészek tüszőiben. Ezek a receptorok az endokannabinoid rendszer (ECS) részét képezik, és a THC aktiválja őket.

A tudósok úgy vélik, hogy a nyugvó tüszők felgyorsult aktiválódása, majd a DNS-károsodással összefüggő tüszők halála a fejlődés későbbi szakaszaiban, az, ami kimerítette a rágcsáló petefészektüszőit és tojásait.

Egy sajtóközleményben Ulrike Luderer vezető szerző, az UCI Közegészségügyi Programjának professzora azt mondja: "Tekintettel arra, hogy egyre több tinédzser és fiatal felnőtt használ kannabiszt, különösen az anyaghoz való könnyebb hozzáférés miatt, a tanulmány eredményei a következők: Különösen fontos. Elengedhetetlen, hogy széles körben közvetítsük a kannabisznak való korai életkorban való kitettség következményeit a felnőttkori reproduktív egészségre.”

Bár a csapat egereket is használt a vizsgálatban, ha az eredmények hasonlóak az embereken, ez azt jelentheti, hogy a rendszeresen kannabiszt használó fiatal nőstények későbbi életükben termékenységi problémákkal szembesülhetnek.

Egy új tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik anyaméhben kannabisznak voltak kitéve, nagyobb a kockázata a pszichopatológiai tünetek kialakulásának.

A St. Louis-i Washington Egyetem Pszichológiai és Agytudományi Tanszékének BRAIN Lab által készített tanulmánya megállapította, hogy azok a gyerekek, akiknek anyja kannabiszt fogyasztott a terhesség alatt, továbbra is fokozottan mutatják a pszichopatológiai tüneteket – depressziót, szorongást és más pszichiátriai állapotokat – miközben fejükben vannak. serdülőkor felé 11 és 12 évesen.

A Journal of the American Medical Association, Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány egy 2020-ban végzett kutatás nyomon követése, amely megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akik születés előtt kannabisznak voltak kitéve, valamivel nagyobb valószínűséggel voltak alvásproblémák, alacsonyabb születési súlyuk, és többek között alacsonyabb kognitív teljesítmény.

Az új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy ezek az asszociációk megmaradtak-e a gyerekek öregedésével. A kutatócsoport több mint 10 500 gyermek adatait használta fel a 2020-as elemzés során. Abban az időben a résztvevők átlagosan tíz évesek voltak.

A kutatók szerint a résztvevők életkorának változása – 10-ről 12-re – azért fontos, mert amikor a gyerekek serdülőkorba lépnek, a mentális egészséggel kapcsolatos diagnózisok nagy része előfordul.

Az újabb adatok elemzése nem mutatott ki jelentős változást a pszichiátriai állapotok arányában a gyermekek öregedésével; a későbbi serdülőkorba lépve továbbra is nagyobb kockázatot jelentenek a klinikai pszichiátriai rendellenességek és a problémás szerhasználat szempontjából.

"Amint elérik a 14. vagy 15. életévüket, további növekedésre számítunk a mentális egészségi zavarok vagy más pszichiátriai állapotok számában – ez a növekedés a 20-as évek elején is folytatódni fog" – mondta Dr. David Baranged, a BRAIN posztdoktori kutatója. Lab, egy sajtóközleményben .

A skizofréniához köthető marihuána

Az alkohol és a nikotin után a kannabisz a leggyakrabban használt drog világszerte. 2021-ben a fiatal amerikai felnőttek 11%-a számolt be marihuána napi használatáról .

A brit Bath Egyetem legújabb kutatása a kannabiszhasználat és a függőség és a mentális egészségügyi problémák közötti összefüggést vizsgálta 20 tanulmány elemzésével, amelyekben csaknem 120 000 ember vett részt.

A kutatók azt találták, hogy azok, akik nagy hatékonyságú kannabiszt – magasabb koncentrációjú tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmazó termékeket – használnak, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak pszichotikus rendellenességet, például skizofréniát.

Egy másik tanulmányban 186 krónikus fájdalommal, álmatlansággal, szorongásos vagy depressziós tünetekkel küzdő felnőttet vizsgáltak, akik orvosi marihuánakártyákat akartak szerezni. Az egyik csoport azonnal kapott kártyát, míg másoknak 12 hetet kellett várniuk.

A kutatás megállapította, hogy az orvosi marihuána azonnali beszerzése nem javította jelentősen a fájdalmat, a szorongást vagy a depressziós tüneteket, de a kannabiszhasználati rendellenességek előfordulási gyakorisága és súlyossága 2,9-szeresére nőtt, ami miatt az emberek nem tudták abbahagyni a marihuána használatát. A résztvevők azonban javulást jelentettek az álmatlanság tüneteiben.

Az Egyesült Államokban az orvosi marihuána 38 államban és DC-ben legális. Fájdalomcsillapításra, hányinger és hányás szabályozására, valamint étvágygerjesztésre írják fel. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az orvosi marihuána enyhítheti a tüneteket gyulladásos bélbetegségben, szklerózis multiplexben és epilepsziában szenvedőknél.

És bár a depresszió nem felel meg az orvosi marihuána felírásának, egyesek azt állítják, hogy segít a depressziós tüneteken. Például egy 2016-os online felmérésben 1429 orvosi kannabiszhasználóval kapcsolatban a szorongás (58,1%) és a depresszió (50,3%) volt a leggyakrabban jelentett állapot, amelyre kannabiszt használtak.

Erőforrások:

Washingtoni Egyetem St. Louisban. A problémák továbbra is fennállnak az anyaméhben kannabisznak kitett gyerekek esetében .

JAMA hálózat. A mentális egészségügyi teher társulása a prenatális kannabiszexpozícióval a gyermekkortól a korai serdülőkorig .

Washingtoni Egyetem St. Louisban. A prenatális kannabiszexpozíció a középső gyermekkorban káros következményekkel jár .

Országos Egészségügyi Intézetek. A fiatal felnőttek marihuána- és hallucinogénhasználata 2021-ben minden idők csúcsát érte el .

Bathi Egyetem. A nagy szilárdságú kannabisz függőséghez és mentális egészségügyi problémákhoz kapcsolódik .

JAMA hálózat nyitva. Az orvosi marihuána kártya birtoklásának hatása a fájdalomra, álmatlanságra és affektív zavarok tüneteire felnőtteknél .

Medline Plus. Orvosi marihuána .

Országos Orvostudományi Könyvtár. Keresztmetszeti felmérés az orvosi kannabisz-használókról: A használati minták és az észlelt hatékonyság .

Valóban technológiai korszakban élünk. Az Alzheimer-kórral vagy más demenciával diagnosztizált emberek teljes mértékben kihasználhatják a technológia által kínált és továbbra is kínált innovációt. A diagnózistól a támogatott életvitelig olyan technológiák állnak rendelkezésre, amelyek támogatják Önt és szeretteit, hogy optimális függetlenséggel élhessenek.

A legfontosabb elvitelek:

  • A technológia nem helyettesíti az emberi kapcsolatokat, de biztosíthatja a szükséges erőforrásokat, amelyek esetleg nem állnak rendelkezésre az Ön területén.
  • A diagnózis és a nyomon követési orvosi találkozók videoplatformokon, például a Telemedicine-en keresztül is lebonyolíthatók, ha esetleg nem lehetséges a személyes találkozó.
  • A gyógyszeres emlékeztetők és a gyógyszerkiadó rendszerek növelhetik a gyógyszeres megfelelést és csökkenthetik a kórházi felvételek számát.
  • Az intelligens eszközök és a távfelügyelet segíthet abban, hogy Alzheimer-kórban szenvedő szerettei biztonságban maradjanak otthon.

Bár a technológia nem helyettesítheti az emberi kapcsolatokat, nyugalmat biztosíthat szeretteinek, és növelheti a kapcsolatok lehetőségét. Fontos tudni, hogy mi áll rendelkezésre, és milyen előnyei vannak.

Telemedicina

A világjárvány sok egészségügyi szolgáltatót arra kényszerített, hogy rekordszámú videoplatformhoz forduljon egészségügyi ellátás nyújtása érdekében, amikor a személyes értékeléseket majdnem leállították. Azonban már a világjárvány előtt is megnövekedett a Telemedicine videoplatformok használata az orvosok és más egészségügyi szolgáltatók körében.

Bár a videokonferencia nem helyettesítheti a személyes fizikai felmérést, előnyei vannak ennek a médiumnak a demencia diagnosztizálásában.

A vidéki közösségekben élők, ahol nincs helyi szakember, előnyös lehet a „virtuális” találkozó. A kognitív károsodás korai diagnózisa elengedhetetlen a demencia kezelésének megkezdéséhez vagy a kognitív hanyatlás visszafordítható okának kezeléséhez.

Dr. Tracy Cheng, időskori pszichiáter és a McMaster Egyetem klinikai docense a Telemedicine technológiát alkalmazza egy olyan klinikán, amely nagyrészt vidéki, idősebb felnőtteket szolgál ki. Dr. Cheng becslése szerint klinikai gyakorlatában az idősebb felnőttek akár 65%-ának van valamilyen fokú kognitív hanyatlása.

A betegeket egy regisztrált nővér előzetesen átvizsgálja olyan problémák miatt, mint például a súlyos halláskárosodás vagy téveszmék, amelyek kihívást jelenthetnek a videokonferenciában. A kognitív szűrést gyakran a virtuális értékelés előtt végzik.

A Kaliforniai Egyetem Memória és Öregedési Központja kidolgozott egy kollaboratív demencia gondozási programot, a Care Ecosystem néven . Ez a program az otthon élő demenciában élőket segíti a szükséges oktatással, támogatással és gondozási koordinációval. A gondozó és a demenciában szenvedő személy rendszeres telefon- és videohívásokat folytat egy demenciával foglalkozó szakembergárdával. Ez elősegíti a kapcsolatok erősítését és a gondozói kiégéshez hozzájáruló aggodalmak kezelését.

Számos biztosító, például a Medicare, a Medicaid és a magáncégek kezdenek fedezni bizonyos Telehealth programokat. A Care Ecosystem három államban végzett közelmúltbeli tanulmánya alátámasztja annak hatékonyságát. Az adatok alátámasztják, hogy a demenciában szenvedők és családtagjaik körében csökkent a sürgősségi osztályok látogatása, és bizonyíték a fizikai és mentális egészség és jólét javulására.

https://alkotox-official.top/

Támogatott életvitel

A demenciában vagy enyhe kognitív károsodásban (MCI) szenvedők esetleg továbbra is szeretnének önállóan otthonukban élni. A jelenlegi piacon számos technológia segíti a mindennapi tevékenységek irányítását. Ezek az újítások segíthetnek a demenciában élőknek abban, hogy nagyobb biztonságban maradjanak otthon, és késleltessenek vagy elkerüljék a segélynyújtó intézménybe való költözést.

Contents

Categories