Bora digital

Okrem toho bolo v dôsledku útoku zrušených 13 500 stretnutí

Po odmietnutí hackeri zverejnili údaje o zdravotných tvrdeniach zákazníkov, mená, adresy, dátumy narodenia a vládne identifikačné čísla. Dokonca odhalili spis o ukončení tehotenstva.

Bývalý austrálsky tenisový šampión Todd Woodbridge uviedol, že sa tiež stal obeťou tohto narušenia údajov, keď mu volali podvodníci a požadovali zaplatenie účtov z nemocnice, kde predtým býval.

Eric Dodds, vedúci produktového marketingu v RudderStack, open source zákazníckej dátovej platforme, hovorí, že strata zdravotných dát je mimoriadne vážna, pretože hackeri môžu tieto citlivé informácie použiť na vyvolanie emocionálnej reakcie.

„Povedzme, že čakáte na diagnózu a dostanete e-mail s narážkou na túto skutočnosť, mohlo by to mať katastrofálne následky pre niekoho, kto je už pravdepodobne v emocionálnej tiesni,“ uviedol v blogovom príspevku spoločnosti .

Podľa spoločnosti Experian, ktorá sa zaoberá analýzou údajov a spravodajskou spoločnosťou o spotrebiteľských úveroch, môže krádež vašich zdravotných údajov viesť ku krádeži identity.

Spoločnosť vysvetľuje, že keď niekto získa vaše osobné informácie a informácie o zdravotnom poistení, môže získať lekársky zákrok alebo test vo vašom mene, použiť tieto informácie na nákup liekov na predpis a lekárskeho vybavenia alebo môže uplatniť podvodné poistné nároky.

„To môže viesť k nákladnej a časovo náročnej úlohe dokázať, že ste sa stali obeťou podvodu, a opraviť si svoje finančné, úverové, zdravotné a možno aj trestné záznamy,“ píše spoločnosť na svojom blogu .

Aké cenné sú údaje pacientov?

V roku 2017 Experian odhadol , že kompletné zdravotné záznamy osoby môžu na temnom webe stáť až 1000 dolárov.

Na otázku, či cena zostane rovnaká, Lee zo Sopho pre Healthnews povedal, že nemôže uviesť presné číslo, ale informácie sú stále veľmi cenné. Hovorí, že predchádzajúci výskum Sophos odhalil, že mnohí ľudia si nemusia byť plne vedomí toho, že vystavené údaje o pacientoch nie sú „len nepríjemnosti“.

A útoky proti írskej HSE alebo austrálskej Medibank sú len niekoľkými príkladmi počítačových zločincov, ktorí majú prístup k miliónom záznamov citlivých údajov.

K dnešnému dňu najväčší únik lekárskych údajov zasiahol poisťovňu Anthem Inc,. podľa nedávnej analýzy RudderStack sa teraz uznáva ako Elevance Health. Počas prieniku v roku 2015, ktorý postihol 78,8 milióna ľudí, hackeri získali okrem iných citlivých údajov aj čísla sociálneho poistenia a zdravotné ID čísla hymny.

V auguste došlo u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Keystone Health so sídlom v Pensylvánii k narušeniu údajov , pri ktorom boli odhalené informácie o pacientoch. Niektoré súbory obsahovali informácie o pacientoch vrátane mien, čísel sociálneho poistenia a klinických informácií.

Je škoda len finančná?

Kyberzločinci sú síce finančne motivovaní, no ich útoky, či už úmyselné alebo nie, môžu mať škodlivé účinky na zdravie pacientov. Štúdia z roku 2020 popisuje údaje o zdravotnej starostlivosti ako „citlivejšie než iné typy údajov“, pretože ich porušenie môže viesť k chybnej liečbe, čo má za následok „fatálne a nezvratné straty pre pacientov“.

Štúdia z Cornell University z roku 2019 naznačuje, že úmrtnosť v nemocniciach sa po porušeniach zvyšuje.

Analýza odhalila , že útoky WannaCry v roku 2017 na anglickú národnú zdravotnú službu (NHS) mali za následok o 1 100 menej hospitalizácií na pohotovostnom oddelení (ED) a o 2 200 menej voliteľných prijatí v infikovaných nemocniciach. Okrem toho bolo v dôsledku útoku zrušených 13 500 stretnutí. Finančný dopad útoku dosiahol 7,09 milióna dolárov.

Čo mám robiť, ak sú moje údaje vystavené?

Lee hovorí, že organizácie, ktoré uchovávajú údaje pacientov, majú povinnosť ich chrániť.

"Je to o tom, aby sa v prvom rade zastavili pred zneužitím a nemysleli si, že je nevyhnutné, aby sa údaje stratili," povedal pre Healthnews.

Ak sa však stanete obeťou straty údajov, Lee odporúča zmeniť heslá na svojich účtoch, nepoužívať rovnaké heslo na rôznych stránkach a vyhýbať sa ľahko uhádnuteľným heslám, ako je rodné meno vašej matky. Nedávny výskum odhaľuje, že ľudia vo svojich heslách často používajú lekárske výrazy, vďaka čomu je ľahké ich uhádnuť.

„Použite viacfaktorovú autentifikáciu, ktorá vám umožní mať iný spôsob, ako sa dostať do vášho účtu, nesúvisiaci s heslom,“ povedal.

Podľa Leeho môžete byť pri ochrane svojich údajov proaktívny ako pacient alebo občan. Napriek tomu musia organizácie zabezpečiť, aby sa ich klienti neocitli v situácii, keď by ich údaje unikli.

"Vlastníci zdravotných údajov musia byť uvážliví pri zhromažďovaní aj ochrane citlivých informácií. Finančné a osobné dôsledky by mohli byť katastrofálne, ak by sa dostali do nesprávnych rúk," uviedol Dodds z RudderStack.

Environmentálni vedci požadujú väčšiu transparentnosť pri monitorovaní kontaminácie vo východnej Palestíne so zameraním na testovanie dioxínov – nebezpečných chemikálií, ktoré sa môžu dostať do zásob potravín.

Začiatkom februára sa vo východnej Palestíne vykoľajilo 38 vagónov vlaku Norfolk Southern, z ktorých 11 viezlo nebezpečné chemikálie vrátane vinylchloridu, ľudského karcinogénu. Aby sa zabránilo výbuchu, ktorý by mohol spôsobiť únik šrapnelov a toxických výparov, železničná spoločnosť vykonala „riadené uvoľňovanie“ chemikálií.

Nehoda vyvolala obavy medzi ekologickými aktivistami a výskumníkmi, a čo je najdôležitejšie, medzi obyvateľmi, ktorí naďalej hlásia symptómy typické pre chemickú expozíciu, ako sú vyrážky, pocit pálenia v očiach alebo pri dýchaní, bolesti hlavy a ďalšie.

Úradníci však tvrdia, že oblasť je bezpečná. K 1. marcu Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vykonala 578 domových skríningov a nezistila žiadnu zvýšenú úroveň kontaminácie ovzdušia . Vo februári guvernér Mike DeWine z Ohia a úradníci z EPA a FDA pili vodu z vodovodu pred kamerami, aby zmiernili miestne a národné obavy.

Ale takmer mesiac po nehode pracovníci, ktorí začali odstraňovať toxický odpad z miesta nehody, hlásia migrény a nevoľnosť.

Vedci naliehajú na testovanie dioxínov

Správy o príznakoch spojených s expozíciou chemikáliám môžu znamenať, že testovanie je nedostatočné, hovorí Jeniffer Sass, Ph.D., vedúca vedkyňa v Natural Resources Defense Council (NDRC), neziskovej medzinárodnej environmentálnej skupine. Hovorí, že nie je jasné, aké agentúry používajú ako prah pre to, čo je bezpečné a čo nie.

Sass sa najviac obáva dioxínov a furánu. Sú to toxické chemikálie, ktoré vznikajú pri spaľovaní vinylchloridu a ktoré sa môžu dostať do zásob potravín a pôdy. "Ak sú v blízkosti kravy, chemikálie sa môžu dostať do mlieka a mäsa," vysvetľuje.

Agentúra EPA vo štvrtok oznámila, že nariadila spoločnosti Norfolk Southern testovať priamo na dioxíny vo východnej Palestíne, ale uviedla, že údaje ukazujú nízku pravdepodobnosť uvoľnenia týchto látok. Dva dni predtým agentúra uviedla, že nemôže vykonať takýto test kvôli všadeprítomnosti dioxínov v životnom prostredí a absencii základných informácií pre túto oblasť.

Kimberly K. Garrett, Ph.D., MPH, výskumník v oblasti environmentálneho zdravia na Northeastern University, hovorí, že kontaminácia dioxínmi je rozšírená. Napriek tomu nie je možné povedať, aké sú zdravotné riziká súvisiace s dioxínom spojené s týmto incidentom, pokiaľ tieto látky nie sú identifikované.

" Pri podobnom incidente v Európe boli dioxíny identifikované len vo zvýšených hladinách blízko miesta vykoľajenia. Zvýšená expozícia dioxínom nebola indikovaná vo vzorkách ľudského moču. Dúfam, že to isté, alebo lepšie, možno povedať o východnej Palestíne, ale nemôžeme to vedieť bez testovania,“ hovorí pre Healthnews.

Agentúra EPA tvrdí, že k 28. februáru zozbierala najmenej 115 vzoriek vzduchu, pôdy, povrchovej vody a sedimentov v potenciálne postihnutej oblasti. Sass však požaduje väčšiu transparentnosť a zverejnenie informácií o tom, aké citlivé je monitorovanie a čo agentúry hľadajú. . Hovorí, že agentúry by sa v súčasnosti mali sústrediť na testovanie vody a pôdy, pretože kontaminanty sa môžu dostať do podzemných vôd.

"Môžete otestovať vodu jeden deň a nezistíte kontaminant. A môžete to otestovať o hodinu, deň alebo týždeň neskôr a kontaminanty by sa zistili v závislosti od toho, ako sa pohybujú," hovorí.

Skupina výskumníkov z Texaskej univerzity A&M a Carnegie Mellon University použila v polovici februára mobilné laboratórium kvality ovzdušia na vyhodnotenie hladín asi 80 chemikálií pozdĺž väčšiny ulíc východnej Palestíny. Zistili, že hladiny deviatich chemikálií sú vyššie ako normálne. Ak sa bude pokračovať, vedci tvrdia, že tieto chemikálie môžu byť zdravotným problémom, najmä akroleín, ktorý spôsobuje zápaly a podráždenie kože, dýchacích ciest a slizníc.

twitter

Aké sú dlhodobé riziká?

Podľa CDC spôsobuje uvoľňovanie vinylchloridu najväčšie obavy, pretože dlhodobé vystavenie chemikálii je spojené s rakovinou pečene, mozgu a pľúc, lymfómom a leukémiou.

Iné nebezpečné látky, ktoré sa rozliali počas nehody, ako napríklad butylakrylát, etylhexylakrylát a etylénglykolmonobutyléter, nie sú karcinogény, ale sú spojené s niekoľkými zdravotnými problémami.

Vedľajšie produkty spaľovania chemikálií by mohli spôsobiť reprodukčné a vývojové problémy, poškodiť imunitný systém a môžu interferovať s hormónmi, vysvetľuje Erin N. Haynes, DrPH, MS, Kurt W. Deuschle profesor preventívnej medicíny a environmentálneho zdravia na univerzite. z Kentucky’s College of Public Health.

"Pretože expozícia vinylchloridu môže spôsobiť poškodenie pečene, obyvatelia by mali požiadať svojho lekára primárnej starostlivosti o test funkcie pečene," hovorí.

Ale aká úroveň vystavenia týmto chemikáliám je bezpečná, môže závisieť od zdravotného stavu jednotlivca, hovorí Sass. Napríklad tehotná žena alebo dieťa môžu byť zraniteľnejšie ako zdravý dospelý.

"Mnoho ľudí hlási podráždenie nosa, hrdla a kože. Takže ak už máte nejaké alergie, astmu alebo chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, môžete byť zraniteľnejší," vysvetľuje.

"Môžu existovať ďalšie chemické expozície, s ktorými sa ľudia stretávajú vo svojom prostredí, a tie by túto expozíciu pridali a mohli by niekoho prekročiť hranicou," dodáva Sass.

Ako sa chrániť

Zatiaľ čo úrovne kontaminácie zostávajú nejasné, Garrett hovorí, že ľudia v tejto oblasti by mohli urobiť niekoľko krokov, aby sa ochránili, napríklad nosenie masky N95 pri čistení prachových častíc. Pre viac informácií navštívte https://active-keto-gummies-official.top/

Contents

Categories